2007 yılı IAAS Türkiye açısından çok verimli ve önemli bir yıl oldu. Özellikle IAAS Turkiye'nin resmi olarak kuruluşunu 2007 yılında yaptığı göz önüne alınacak olunursa bizler için ne kadar önemli bir yıl olduğunu açıklamaya yeterli olacaktır...
Bu satırların en başında belkide IAAS Türkiye'nin kurulmasına hatta IAAS ile ilk kez tanışmamızda en çok emeği bulunan onursal üyelerimiz Prof. Dr. Cemal TALUĞ, Prof. Dr. Nilgün HALLORAN ve Prof. Dr. Ahmet ÇOLAK hocalarımıza sonsuz saygı ve sevgilerimizi iletmemiz yerinde olacaktır. Bize IAAS'in varlığından ilk kez bahseden ve bizi onlarla buluşturmak adına ellerinden gelenin de fazlasını yapan yukarıda adlarını andığımız hocalarımızdan başkaları değildir.
IAAS ile ilk kez Polonya'da 28 Aralık 2006 - 4 Ocak 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen Avrupa Yöneticiler Buluşmasi (EDM) sirasinda Mayis ayinda Fakültemizde yapılması planladığımiz bir etkinliği tartişmak amacıyla bir araya geldik. Planlanan söz konusu etkinlik, hem IAAS tarihinde bir ilk olacaktı hem de bizim (IAAS Türkiye) kökenimizin geldiği ZiFTT (Ziraat Fakültesi Tiyatro Topluluğu)'in 20. kuruluş yıldönümü kapsaminda ilk kez gerçekleştireceği "Sanat ve Tiyatro Festivali"dir.
Bu etkinlikten aşağıda daha geniş bahsedileceğinden burada hızlıca geçip, IAAS Türkiye olarak (ki ozaman henuz doğmamış bir çocuk) ilk katıldığımız etkinlik olan EDM - Polonya'dan bahsedelim biraz...
EDM 2006 - Polonya

Avrupa Kıtasında faaliyet göstermekte olan IAAS ülkelerinin yönetim kadroları ile IAAS World Yönetiminin bir araya geldiği (Dünyanın farklı bölgelerinden de katılımcılara açıktır) tamamlanan yılın değerlendirmesinin yapıldığı ve gelecek yıla dair planların açıklandığı ve kararların alındığı bir etkinliktir EDM (European Directors Meeting). EDM'ler her yılın Aralık ayının son haftası ile yeni yılın ilk haftasını kapsayacak şekilde düzenlenmektedir. Bu nedenle de aslında, tüm dünya kültürlerinin bir arada yeni yılın ilk ışıklarına kadar dans ettikleri bir kutlamadır.
Her ne kadar resmi olarak kurulmamış olduğumuz bir tarihte olsa, 2006 yılında Polonya'da gerçekleştirilen EDM, IAAS Türkiye'nin tarihinde ilk kez katıldığı etkinliktir. Bu etkinliğe katılımımızda ki öncelikli amaç ZiFTT tarafından 2007 Mayıs ayında düzenlenmiş olan Tiyatro ve Sanat Festivalinin ortaklaşa gerçekleştirilmesi yolunda bir birliktelik kurulmasıydı. Şubemizi (ve ZiFTT'i), ilk etkinlimiz sayılabilecek Polonya EDM'inde Topluluğun daha sonradan kurucu yönetim kurulunun ulusal koordinatörlü görevini üslenecek olan Orçun GÜRKAN temsil etmiştir.
Polonya'da gerçekleştirilen toplantı ile başlayan işbirliği, Ankara'da ZiFTT IAAS ortaklığıyla gerçekleşen ve hem Türkiye'de hem de IAAS üyesi Dünya ülkelerinde büyük ses getiren, Türkiye'ye karşı merak uyandıran ve başarısından dolayı takdir edilerek saygıyla anılan bir etkinlik ile doruk noktasına ulaşıyordu.
Türkiye dahil 7 farklı ülkeden gelen 300'ün üzerinde aktif katılımcıyla gerçekleştirdiğimiz etkinliğimiz sırasında başta Tiyatro grupları olmak üzere, halk oyunları, modern dans, müzik grupları ve korolar birbirinden güzel performanslar sergilemişlerdir. Ayrıca Festival kapsamında fotoğraf sanatçısı Yalçın SAVURAN'ın Tiyatro kulislerinde görüntülediği çalışmalarını içeren Yüzde yüz Sergisi ziyaretçilerin beğenisine sunulmu olup, yine ülkemizin önemli sanatçılarından Yıldız KENTER hanımefendi ile ülkemizin ilk Kültür Bakanı Talat HALMAN türk sanatınının inceliklerini ve güelliklerini anlattıkları bir sunum gerçekleştirmişlerdir. Diğer taraftan Üniversitemiz Tiyatro Bölümünün değerli hocaları türk tiyatrosunda minyatür figürleri konualrı bir sunumda gerçekleştirmişlerdir. Festivalin bu kadar başarılı olmasındaki esas kilit nokta hiç kuşkusuz ZiFTT'in 20 yıllık tecrübesi olmuştur.
1. IAAS Sanat Festivali - Türkiye
Festivalin başarısı, ilki ülkemizde gerçekleştirilen bu etkinliği bir anda IAAS'in Dünya çapında düzenli olarak gerçekleştirilen etkinlikleri arasına girmesine ve hatta yıl boyunca en heyecanla beklenen organizasyonu haline getirmişti.
Genel Kurul ve IAAS Dünya Kongresi 2007 - Almanya
Bahsi geçen işbirliğinin yankıları ve olumlu yansımaları IAAS'in bir an önce Türkiye'de aktif hale getirilmesi gerektiği fikrini dahada güçlendirmiş, kuruluş çalışmalarının hızlandırılarak ve aynı yılın Ağustos ayında Almanya'da gerçekleştirilen IAAS Genel Kurulunda gerçekleştrilen üyelik başvurusu ve alkışlarla kabul edilmesinin ardından IAAS Türkiye resmi olarak kurulmuştur. IAAS Türkiye'yi bu ilk Genel Kurulunda, Şubemizin uluslarası ilişkiler koordinatörü olan Onur ITIR temsil etmiştir.
EDM 2007 - Yunanistan
Güzel ve başarılı geçen bir kuruluş yılının ardından, şubemiz yılın yorgunluğu ve haklı gururu ile ilk resmi EDM katılımını komşumuz Yunanistan'ın dostluk dolu ev sahipliğinde gerçekleşmiştir. IAAS Türkiye'nin kurucu ve ilk yönetim kurulu üyeleri arasında olan Gözde ÇAKMAK, Yasin SEZER, Semih MICIK, Bahadır GENÇ, Murat KUTAY, Onur ITIR, Pınar ÇEP Selanik ve Atina'da gerçekleştirilen bu toplantıya katılarak ülkemizi başarı ile temsil etmişler ve geride bıraktığımız bir yılı dans pistini yeni yılın ilk saatlerine kadar aşındırarak kutlamışlardır.